За какво реално ни е математиката?

posted in: Без категория | 0

math lessons

Ще помислите: „За какво реално ми е притрябвала тази математика“. Тя ни спомага да решаваме ежедневни проблеми.

Замислете се относително колко пъти на ден се сблъсквате с математика?

Ставате, поглеждате към часовника на стената и върху него – цифри и числа. Пиейки от сутрешното си питие, решавате да включите любимата си телевизионна програма, грабвате дистанционното и отново числа. Ядете и решавате да се обадите на познат, с който днес имате среща. Грабвате мобилния, който е пълен с математика – номера, чипове и платки (Но ако я нямаше математиката, дали щеше да има телефони?). Гледате пак часовника на стената – имате време. Решавате да посетите пазара. Правите списък на нещата, които ще вземете и изчислявате, точно колко финанси ще е наложително да носите.

Ще карате днес кола или пък ще сте с метрото, ще общувате чрез лаптоп, може да играете на електронни игри и т.н. През целия ден ще Ви е наложително непрекъснато да изчислявате и вземате решение за много различни задачи по математика без дори да го помисляте, защото математика е навсякъде и във всичко. Математиката е като въздуха. Нашият свят не би съществувал без математиката. Благодарение на нея се подобряват всички технологии и науки. Благодарение на математиката има смартфони, коли, таблети и всякъкви машинки, които ни забавляват или помагат.

Това е деца и възрастни, харесвате или не – без математиката не може. Обичайте математика – задачите свързани с движение, пари, време, геометрия, работа, дати и други задачи ни подготвят за трудностите в живота. Може и да не я обичате, не я оставяйте напълно.

Някой може да зададе въпрос „но как да я разбера тази математика като всичко е прекалено сложно?“.

Тренирайте. Факт е, че за да сте наистина добри в даден спорт необходимо е да практикувате, същото е и в математиката. С практика се създават пътечки в мозъка (невронни връзки), използващ умът ни. Решавайки определен вид задача вие изграждате пътечка, утъпквайки с всяко подобно решение и всеки следващ път ще вие е по-лесно.

Още детайли: погледни тук